Akcja „Uroczystości komunijne bez zatruć pokarmowych” ma na celu zapobieganie zatruciom pokarmowym, które mogą wystąpić w okresie organizowanych przyjęć z okazji I Komunii Świętej.
Na prośbę Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Brodnicy informujemy o konieczności zachowania szczególnej uwagi podczas przygotowywania posiłków, a w związku z trwającą pandemią SARS-CoV-2 przestrzegania obowiązujących przepisów przeciwepidemicznych, zachowania limitu osób uczestniczących w uroczystości (25 osób z wyłączeniem domowników i osób w pełni zaszczepionych przeciwko COVID-19 posiadających dowód szczepienia), częstego mycia i dezynfekcji rąk, zachowania dystansu społecznego (min. 1,5 m), stosowania ochron nosa i ust w miejscach wyznaczonych przepisami.
Zachorowaniom można zapobiec poprzez:
- każdorazowe dokładne mycie rąk przed przystąpieniem do przygotowywania posiłków;
- utrzymanie czystości naczyń, sprzętów kuchennych i kuchni;
- bardzo dokładne mycie i przechowywanie deseczek do surowego mięsa, drobiu i ryb;
- unikanie podawania ciast z kremami z użyciem surowych jaj, sałatek z majonezem własnej roboty, tatara, rozmrożonych lodów, wątróbki drobiowej nie dosmażonej, zupy zaciągniętej jajkiem, niedomytych owoców;
- parzenie we wrzątku przez 10 sekund jaj używanych do wyrobu potraw i deserów, nie poddawanych działaniu wysokiej temperatury, unikanie lodów i ciastek pochodzących od nieznanych dostawców i przygodnych sprzedawców;
- mycia jaj przed rozbiciem skorupki;
- szybkie schłodzenie wcześniej przygotowanych potraw a podgrzanie ich bezpośrednio przed podaniem;
- bezwzględne unikanie spożywania żywności kilkukrotnie zamrażanej i rozmrażanej;
- wydzielenie miejsca w lodówce na surowy drób, mięso, jaja tak, aby nie stykały się z innymi produktami;
- całkowite rozmrażanie drobiu, mięsa, ryb i ich przetworów przed przystąpieniem do smażenia, gotowania i pieczenia;
- przestrzeganie właściwej technologii produkcji – poddawanie żywności działaniu wysokiej temperatury (gotowanie, pieczenie, smażenie), która skutecznie niszczy drobnoustroje;
- zwrócenie uwagi na terminy przydatności do spożycia kupowanych produktów oraz warunki ich przechowywania w sklepie, a także ogólny stan higieniczny pomieszczenia sprzedaży i pracowników obsługi;
- chronienie produktów spożywczych przed zanieczyszczeniem ich przez ludzi i zwierzęta.
Zasady zapobiegania zatruciom pokarmowym zostały zamieszczone na stronie internetowej Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Brodnicy: www. gov.pl/web/psse-brodnica