– Akcja “Uroczystości komunijne bez zatruć pokarmowych”

Akcja “Uroczystości komunijne bez zatruć pokarmowych”

Akcja “Uroczystości komunijne bez zatruć pokarmowych” ma na celu zapobieganie zatruciom pokarmowym, które mogą wystąpić w okresie organizowanych przyjęć z okazji I Komunii Świętej.
Na prośbę Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Brodnicy informujemy o konieczności zachowania szczególnej uwagi podczas przygotowywania posiłków, a w związku z trwającą pandemią SARS-CoV-2 przestrzegania obowiązujących przepisów przeciwepidemicznych, zachowania limitu osób uczestniczących w uroczystości (25 osób z wyłączeniem domowników i osób w pełni zaszczepionych przeciwko COVID-19 posiadających dowód szczepienia), częstego mycia i dezynfekcji rąk, zachowania dystansu społecznego (min. 1,5 m), stosowania ochron nosa i ust w miejscach wyznaczonych przepisami.

Zachorowaniom można zapobiec poprzez:

  • każdorazowe dokładne mycie rąk przed przystąpieniem do przygotowywania posiłków;
  • utrzymanie czystości naczyń, sprzętów kuchennych i kuchni;
  • bardzo dokładne mycie i przechowywanie deseczek do surowego mięsa, drobiu i ryb;
  • unikanie podawania ciast z kremami z użyciem surowych jaj, sałatek z majonezem własnej roboty, tatara, rozmrożonych lodów, wątróbki drobiowej nie dosmażonej, zupy zaciągniętej jajkiem, niedomytych owoców;
  • parzenie we wrzątku przez 10 sekund jaj używanych do wyrobu potraw i deserów, nie poddawanych działaniu wysokiej temperatury, unikanie lodów i ciastek pochodzących od nieznanych dostawców i przygodnych sprzedawców;
  • mycia jaj przed rozbiciem skorupki;
  • szybkie schłodzenie wcześniej przygotowanych potraw a podgrzanie ich bezpośrednio przed podaniem;
  • bezwzględne unikanie spożywania żywności kilkukrotnie zamrażanej i rozmrażanej;
  • wydzielenie miejsca w lodówce na surowy drób, mięso, jaja tak, aby nie stykały się z innymi produktami;
  • całkowite rozmrażanie drobiu, mięsa, ryb i ich przetworów przed przystąpieniem do smażenia, gotowania i pieczenia;
  • przestrzeganie właściwej technologii produkcji – poddawanie żywności działaniu wysokiej temperatury (gotowanie, pieczenie, smażenie), która skutecznie niszczy drobnoustroje;
  • zwrócenie uwagi na terminy przydatności do spożycia kupowanych produktów oraz warunki ich przechowywania w sklepie, a także ogólny stan higieniczny pomieszczenia sprzedaży i pracowników obsługi;
  • chronienie produktów spożywczych przed zanieczyszczeniem ich przez ludzi i zwierzęta.

Zasady zapobiegania zatruciom pokarmowym zostały zamieszczone na stronie internetowej Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Brodnicy: www. gov.pl/web/psse-brodnica

Share on facebook
Facebook
Share on email
E-mail
Share on print
Drukuj
Do góry